Tècniques pictòriques: Són totes aquelles tècniques relacionades amb el dibuix i la pintura. Hi ha una sèrie de tècniques pictòriques que es poden utilitzar amb infants:
- Dibuix
- Pintura de dits
- Pintura amb pinzell
- Regalim
- Degoteig
- Estampat
- Pintura bufada
- Tenyit
- Reserva de blancs
Dibuix
És una de les primeres formes d’expressió plàstica i una de les més espontànies. Per dibuixar es poden utilitzar diverses eines com llapis, ceres, retoladors..., més tard s’utilitzaran estris com els pinzells. Es pot destacar d’entre les possibles activitats el dibuix lliure. Aquesta serà una bona oportunitat per deixar que els infants s’expressin, a més condueix al grafisme i és una preparació per a l’escriptura.
Pintura de dits
A partir d’un any es pot deixar que els infants experimentin amb pintura de dits. És un tipus de pintura amb força consistència que permet estampar la mà, els peus o altres parts del cos.
Pintura amb pinzell
A partit dels tres anys es pot començar a introduir el pinzell. Hi ha una gran varietat de mides i de tipus. Amb aquesta tècnica els infants desenvolupen la coordinació òcul-manual (ull-mà) i exerciten habilitats motrius. S’ha de deixar que experimentin lliurement amb els colors i que s’embrutin.
Regalim
Aquesta tècnica consisteix a posar pintures de diferents colors en pots i mostrar als infants com han de pressionar el pinzell per fer que surtin els regalims. L’infant observa el que passa quan es pressiona molt o poc el pinzell, si la gota que cau va més de pressa o més a por a poc sobre el paper, si es fan barreges de pintura, etc.
Degoteig
Per practicar la tècnica del degoteig només cal untar el pinzell en la pintura i deixar que aquesta llisqui fins a topar amb el paper o suport escollit.
Pintura bufada
Es tracta d’untar el pinzell i deixar que caiguin moltes gotes de diferents colors. Posteriorment, amb una canyeta es van bufant les gotes i s’observa com la pintura s’expandeix i deixa un rastre.
Estampat
Per a la tècnica de l’estampat s’han de preparar prèviament objectes que serveixin de tampó i que després s’estamparan sobre el paper (fruites, com la pera o la poma obertes per la meitat, patates, esponges, taps de suro, fulles, taps d’ampolla, cordills, canyetes, llanes...). També es poden fer estampacions amb plantilles amb dibuixos o sanefes.
Tenyit
Consisteix a tenyir un suport a través de l’absorció de pintura. Es prepara en diferents pots una dissolució d’aigua amb colorants alimentaris o pigments. Posteriorment, s’hi introdueix el paper que en entrar en contacte amb la dissolució l’absorbeix i canvia de color. Amb infants és molt indicat utilitzar el paper de cuina perquè és molt absorbent.
Reserva de blancs
Es tracta de reservar certs espais en el paper per després pintar-hi al damunt. Les reserves es poden fer amb cera blanca o amb una espelma blanca. Primer es guixa damunt del paper amb la cera o amb l’espelma, i després es passa un pinzell amb pintura.
Tècniques amb paper: Les activitats plàstiques amb paper tenen moltes possibilitats, atesa la gran varietat de tipus de paper que hi ha al mercat.
- Paper esquinçat
- Paper arrugat
- Paper arrissat
- Paper picat i ratllat
- Paper enganxat
- El collage
Paper esquinçat
És una de les primeres tècniques que es poden fer amb infants. Es tracta d’anar esquinçant el paper en petits trossos que posteriorment es poden enganxar en un full. És adequat oferir un paper que no tingui gaire resistència, com per exemple el paper de seda.
Paper arrugat
És una altra de les primeres tècniques que es treballa amb els infants. Consisteix a esquinçar trossos de paper i fer boletes que posteriorment s’enganxen en el dibuix o mural. Aquesta tècnica afavoreix l’adquisició d’aspectes relacionats amb el volum. És molt adequat el paper de seda.
Paper arrissat
Aquesta tècnica s'utilitza amb els infants més grans i que ja utilitzen les tisores, encara que els hem d'ajudar. Es tracta d'agafar la tisora i un paper allargat, s'obrirà la tisora i col·locaran el paper al mig i estiraran la tisora amb el dit a sobre sense fer gaire força i el paper prendra la forma.
Paper picat i ratllat
Abans d’utilitzar la tisora es treballa la tècnica de picar amb el punxó. Els punxons han de ser de plàstic per evitar qualsevol perill. Per picar millor el contorn es col·loca un petit feltre a sota del full. Quan l’infant té més domini s’introdueix el retallat amb tisora. Amb els petits sempre s’han d’utilitzar tisores de punta rodona. Aquesta activitat desenvolupa la coordinació òcul-manual.
Paper enganxat
Aquesta tècnica és bàsicament enganxar gomets sobre d'un paper. Potser estil lliure o sobre d'un dibuix prèvi.
És una composició en què es combinen moltes tècniques i molts materials diferents.
No hay comentarios:
Publicar un comentario